Na stres, przepracowanie i zły nastrój – biała herbata

Mar 16, 17 Na stres, przepracowanie i zły nastrój – biała herbata

Posted by in gatunki i właściwości, Herbata

Biała herbata może i nie jest tak bardzo popularna, jak czarna czy zielona, ale na pewno warto przyjrzeć się jej z bliska. To idealne wsparcie dla osób z obniżonym nastrojem, zestresowanych i przepracowanych. Biała herbata doskonale odświeża i pobudza. Pozwala zachować młodość na dłuższy czas, a także redukuje stres i wszelkiego rodzaju napięcia. Silny antyoksydant Biała herbata na tle innych wypada bardzo pochlebnie. Wystarczy tylko wspomnieć, że posiada najsilniejsze ze wszystkich herbat świata właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne. Co to dokładnie oznacza? A to, że sukcesywnie przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Co więcej, biała herbata zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu wzmacnia organizm i buduje jego odporność. Mało kto wie, że napar z białej herbaty polecany jest (szczególnie w lato) do wysiłku intelektualnego. Idealny zamiennik kawy W ostatnim czasie udowodniono, że biała herbata z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę. Napar działa pobudzająco, stawia na nogi i dodaje energii. W przeciwieństwie do „małej czarnej” ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Eliksir piękna i młodości Już jakiś czas temu biała herbata została okrzyknięta eliksirem młodości. Faktycznie, zawarte w niej polifenole chronią organizm przez wolnymi rodnikami, które to z kolei są odpowiedzialne za procesy starzenia się. Panie z pewnością ucieszy również fakt, że biały napój zapewnia piękną, gładką i pełną blasku skórę. Jak parzyć białą herbatę? Niestety biała herbata, w przeciwieństwie do swoich koleżanek, jest dość wymagająca i należy ją parzyć bardzo starannie, według określonej receptury. Aby dobrze smakowała i do tego zachowała wszystkie cenne właściwości musi być parzona w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni przez około 3-10 minut. Zazwyczaj na jedną filiżankę napoju, wystarcza jedna łyżka liści. Uwaga! Z racji delikatnego posmaku białej herbaty, nie należy zaparzać jej w naczyniach przesiąkniętych innymi zapachami....

read more

Kawa i herbata na jedno kliknięcie

Sposób na cudowne rozpoczęcie dnia? Filiżanka dobrej i aromatycznej kawy lub cudownie pachnącej herbaty. Dla mnie nie ma nic piękniejszego. Myślę, że dla wielu z Was również. Dodajmy do tego jeszcze nieśmiałe promienie wiosennego słońca i mamy gotowy przepis na idealny dzień. Większość z nas przyzwyczaiła się do myśli, że perfekcyjnie dobrą kawę i herbatę można wypić wyłącznie w ekskluzywnej kafejce, najlepiej włoskiej lub francuskiej. A to błąd. W dzisiejszych czasach idealną kawą i herbatą możemy raczyć się także w zaciszu naszego własnego domu. Wystarczy tylko zainwestować w profesjonalny ekspres (najlepiej ciśnieniowy) i każdego dnia będziemy mogli raczyć się napojem w najlepszym wydaniu.  Kawa i herbata na kliknięcie Kawa i herbata to dwa ulubione napoje Polaków. To również dwa napoje, które możemy przyrządzać na sto różnych sposobów. Decydując się na zakup ekspresu na kapsułki, zyskujemy bardzo wiele. Przede wszystkim każdego dnia raczymy się napojem w zupełnie innym smaku. Poza tym, ulubiony napój otrzymujemy bez zbędnego czekania, bo wszystko przygotowuje się w oka mgnieniu. Jeszcze do niedawna, mieliśmy do czynienia tylko z kawą w kapsułkach. Dziś do wyboru mamy również herbatę. Nowość na rynek wprowadziła ostatnio znana i lubiana marka NESCAFE Dolce Gusto (sprawdź). Oferowana przez nią herbata będąca połączeniem zielonej herbaty z cudownie delikatną słodyczą malinowych ciasteczek to zdecydowanie idealne towarzystwo na dzień dobry. Kawa i herbata dostępne w postaci wygodnych kapsułek, potrafią zaskoczyć smakiem i niejedno mają imię. Mała kapsułka potrafi wyczarować prawdziwe cuda. Jednego dnia możemy delektować się słodkim cappuccino z gęstą, mleczną pianką, a drugiego zacząć dzień od tradycyjnego, mocnego espresso, który jest w stanie postawić na nogi każdego. W weekend z kolei możemy pozwolić sobie na grzeszną i piekielnie dobrą kawę mocha lub rozpieścić zmysły kawą o najbardziej intrygującym wyglądzie – latte macchiato. Prawda, że brzmi dobrze? Koniecznie spróbujcie! Aby cieszyć się kawą i herbatą z ekspresu, wystarczy włożyć wybraną kapsułkę w odpowiednie miejsce, kliknąć jeden guzik i… gotowe! Kawa i herbata robią się na zawołanie.    ...

read more

Jak parzyć zieloną herbatę

Lut 22, 15 Jak parzyć zieloną herbatę

Posted by in gatunki i właściwości, Herbata

Zielona herbata nie tylko wybornie smakuje, ale także posiada szereg cudownych właściwości. Leczy, upiększa i poprawia samopoczucie. Napar z pierwszego parzenia działania pobudzająco. Napar z drugiego parzenia pomaga poradzić sobie ze stresem i napięciem emocjonalnym. Ponadto, zielona herbata obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom. I to nie wszystko. Ta cudownie aromatyczna herbata wspomaga także odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Aby napar z zielonej herbaty zachował najlepsze właściwości smakowe i zdrowotne, musi być odpowiednio parzony. Herbatę najlepiej zaparzać w ogrzanym wrzącą wodą i wytartym do sucha porcelanowym czajniczku. Takie czajniczki nie kosztują dużo. Warto się w nie zaopatrzyć. Czas parzenia zielonej herbaty jest zróżnicowany w zależności od gatunku herbaty i twardości wody. Bardzo drobne herbaty parzy się krótko. Te o dużych liściach – znacznie dłużej. Jeśli zależy wam na tym, aby zielona herbata wykazywała właściwości pobudzające i orzeźwiające – zaserwujcie jej krótkie parzenie – najlepiej około 3 minut, nie dłużej. Jeśli chcecie, aby zielony napar działał relaksująco i uspokajająco – czas parzenia wydłużcie o kilka minut. Ważne! Zielona herbata ma to do siebie, że można ją parzyć nawet do trzech razy, za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Należy jednak pamiętać, że tylko pierwsze parzenie pozwoli uzyskać napar o delikatnym aromacie, subtelnym smaku i właściwościach orzeźwiających. Każde następne parzenie będzie dawało napar o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie, działający...

read more

Pijmy na zdrowie: biała herbata

Wrz 15, 14 Pijmy na zdrowie: biała herbata

Posted by in gatunki i właściwości, Herbata

Choć białą herbatę możemy bez żadnych problemów nabyć w każdym dobrym sklepie z herbatami, rzadko kiedy po nią sięgamy. Dlaczego? Bo brzmi dość egzotycznie, bo nie wiemy jak ją zaparzać, bo boimy się jak będzie smakować…. A prawda jest taka, że biała herbata to jedna z najlepszych herbat na świecie. Jej dobroczynny wpływ na organizm został potwierdzony przez liczne badania naukowe. Wykazały one m.in. że biała herbata działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Podnosi również odporność, co teraz w sezonie jesiennym jest kwestią niezwykle ważną. Biała herbata zawiera w swoim składzie antyoksydanty, które są szalenie pomocne w neutralizowaniu skutków działania wolnych rodników. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu, stymulują krążenie oraz obniżają proces starzenia się skóry. Można zatem śmiało powiedzieć, że biała herbata to jedno z lepszych źródeł nie tylko zdrowia, ale i urody. I to nie wszystko! Badania wykazały, że osoby pijące przynajmniej dwie filiżanki białej herbaty dziennie są niemal o połowę mniej narażone na śmierć w wyniku zawału serca. Regularne picie białego napoju wzmacnia również kości i przeciwdziała osteoporozie. Także na polu stomatologicznym czyni wiele dobrego. Dzięki temu, że zawiera fluor – wzmacnia szkliwo zębów i hamuje powstawanie kamienia nazębnego. Są tacy, co twierdzą, że biała herbata działa lepiej, niż kawa. I jest w tym sporo racji. Zawarta w tejże herbacie kofeina zwiększa koncentrację i bystrość umysłu. Do tego poprawia metabolizm, wyostrza zmysł smaku i zapachu. Mało kto wie, że w białej herbacie zawartych jest również wiele cennych witamin, jak np. witamina A, C i P. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że biały napar poza tym, że działa upiększająco, wzmacniająco i pobudzająco redukuje także stres i napięcie. Cudownie relaksuje po ciężkim dniu i przywraca siły witalne. Jak pić białą herbatę? Oczywiście najważniejszą kwestią jest wybranie jak najlepszego gatunku takiej herbaty. Samo parzenie herbaty nie jest procesem skomplikowanym. Do filiżanki lub kubka, a jeszcze lepiej do niewielkiego czajniczka wsypujemy 2 łyżeczki liści, a następnie zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Herbatę zaparzamy około 3-5 minut. Fani nieco mocniejszych smaków, mogą odrobinę przedłużyć proces...

read more

Biała herbata idealna na stres, depresje, napięcia…

Mar 29, 14 Biała herbata idealna na stres, depresje, napięcia…

Posted by in gatunki i właściwości, Herbata

Biała herbata (z resztą zaraz po zielonej) uważana jest za najlepszy gatunek herbaty na świecie. Biorąc pod uwagę sposób jej pozyskiwania (raz do roku) nie należy do najtańszych, przez co też nie cieszy się zbyt dużą popularnością. A trzeba powiedzieć, że na biały napój warto zwrócić uwagę, chociażby dlatego, że jak mało co doskonale orzeźwia i pobudza, a także pozwala zachować młodość na naprawdę długi czas. I to nie wszystko!  Dietetycy i lekarze na całym świecie zalecają regularne spożywanie białej herbaty nie tylko w celach kosmetycznych, ale i zdrowotnych. Zacznijmy od tego, że biały napar redukuje stres i wszelkiego rodzaju napięcia. Do tego posiada najsilniejsze ze wszystkich herbat świata właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne, co oznacza, że sukcesywnie przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Co więcej, biała herbata zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu wzmacnia organizm i buduje jego odporność. Mało kto wie, że napar z białej herbaty polecany jest (szczególnie w lato) do wysiłku intelektualnego. Co ciekawe, w ostatnim czasie udowodniono, że biała herbata z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę. Napar działa pobudzająco, stawia na nogi i dodaje energii. W przeciwieństwie do „małej czarnej” ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. A co z właściwościami upiększającymi? Już jakiś czas temu biała herbata została okrzyknięta eliksirem młodości. Faktycznie, zawarte w niej polifenole chronią organizm przez wolnymi rodnikami, które to z kolei są odpowiedzialne za procesy starzenia się. Panie z pewnością ucieszy również fakt, że biały napój zapewnia piękną, gładką i pełną blasku skórę. W jaki sposób parzyć białą herbatę? Zacznijmy od tego, że biały napój jest bardzo wymagający i należy parzyć go bardzo starannie, według określonej receptury. Aby dobrze smakował i do tego zachował wszystkie cenne właściwości musi być parzony w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni przez około 3-10 minut, w zależności od gatunki, wielości liścia i osobistych preferencji. Zazwyczaj na jedną filiżankę napoju, wystarcza jedna łyżka liści. Uwaga! Z racji delikatnego posmaku białej herbaty, nie należy zaparzać jej w naczyniach przesiąkniętych innymi zapachami.  ...

read more

Cudowne właściwości herbatki miętowej

Wrz 23, 13 Cudowne właściwości herbatki miętowej

Posted by in gatunki i właściwości, Herbata

Mimo, że jestem zagorzałą fanką herbaty zielonej, to jednak od czasu do czasu sięgam po herbatę miętową. Dlaczego? Bo nie tylko wybornie smakuje, ale także korzystnie działa na samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Zgadzam się z licznymi stwierdzeniami, że każdy miłośnik herbat powinien mieć w swojej kuchni herbatę miętową w postaci suszonych liści lub w torebkach. Mało kto wie, że mięta ma wiele różnych odmian. Istnieje mięta czekoladowa, truskawkowa, pomarańczowa i jabłkowa. Istnieje również mięta cytrynowa i grejpfrutowa. Niestety smaki te nie są dostępne jako gotowe herbatki. Sadzonki w konkretnej odmianie należy kupować na własną rękę. Herbatę miętową pijemy głównie borykając się z problemami żołądkowymi. Nie wiemy, że napar z mięty jest także lekiem na inne dolegliwości. Poza tym, że mięta pomaga w trawieniu i łagodzi symptomy zespołu drażliwego jelita, ma także właściwości uspokajające i rozluźniające. Nic więc dziwnego, że osobom zestresowanym lekarze zalecają pić miętowy napar tuż przed snem. Ułatwi on zasypianie i sprawi, ze sen będzie głębszy i zdrowszy. Warto również podkreślić, że herbata miętowa ma zbawienne działanie na bóle głowy i zespół napięcia przedmiesiączkowego. Mięta, podobnie z resztą jak herbata zielona poprawia koncentrację i pamięć. Lekarze zalecają jej picie w momencie, kiedy nie powinno się już sięgać po kofeinę, a więc np. późnym popołudniem i wieczorem. Niewiele osób wie także, że miętowa herbata łagodzi przebieg przeziębienia, a dzięki zawartości mentolu znacznie ułatwia oddychanie. Zawarty w mięcie mentol jest również skuteczny na ból gardła i suchy kaszel. Osoby, które walczą z nieprzyjemnym zapachem z ust, powinny także sięgać po herbatę miętową i pić ją przynajmniej 2 razy dziennie. Większość z nas pije miętową herbatę w sposób tradycyjny, czyli zalewając ją wrzątkiem. Ja najbardziej lubię pić miętowy napar z dodatkiem imbiru. Taki duet sprawdza się najlepiej w sezonie jesienno-zimowym, bowiem rozgrzewa jak mało co. Oczywiście poza imbirem, herbatkę miętową można pić także z cytryną. Latem miętę polecam pić w postaci schłodzonej, z kostkami lodu. Wówczas doskonale ugasi pragnienie, orzeźwi i ochłodzi organizm. Jeśli nie lubicie lekko gorzkiego smaku mięty, herbatę możecie posłodzić cukrem.  ...

read more